torstai 11. heinäkuuta 2013

Tämä ei ole laukkuKuvassa näkyvä ompelus ei ole laukku. Ainakaan ensisijaisesti. Se on piknikpeitto! Piknikpeitot ovat varsin ärsyttäviä siinä mielessä, että ne vievät kasseista ja repuista suuren tilan silloin, kun ollaan menossa piknikille. Tämä piknikpeitto on siitä erilainen, että sen voi taitella laukuksi, jonka sisällä voi kantaa pikniktarvikkeita piknikpaikalle. Parit tampit ja nepparit kehiin. Postauksen loppupuolelta löytyy taitteluohje. Kuvausassistenteiksi lupautuivat T ja J. Kiitos teille! :)


Suorastaan harmittaa, ettei peitto ole minulle itselleni :D Ompelin sen häälahjaksi ystäväpariskunnalle. M ja T toivoivat vierailta lahjaksi omia taitoja ja osaamista. Musiikilliset lahjani ovat erittäin rajalliset, joten mitään musiikkiesitystä en olisi pystynyt järjestämään, joten huokaisin helpotuksesta, kun huomasin toivelistalla myös käsityöt. 


No niitähän tulee jos niitä toivotaan! :)En halunnut tehdä mitään sisustusjuttuja, sillä ne ovat aika riskivalintoja lahjaksi. Sukkia he ehkä saavatkin ja mitään vaatteitakaan en alkanut vääntää. Värikäs piknikpeitto olisi hyvä vaihtoehto siinä mielessä, ettei siitä tarvitse miettiä, sopiiko se sisustukseen tai ei. Ellei sitten ole piknikillä sisällä.


Sukelsin kangasvarastooni ja puuvillakangastilanne näytti varsin hyvältä. Valitsin raikkaita värejä, sillä M ja T ovat värikkäitä ja iloisia ihmisiä. Leikkelin paloista 25 suurehkoa neliötä (30 cm x 30 cm) ja aloin järjestellä.


Palojen järjesteleminen aiheutti kyllä uskomatonta päänvaivaa. Neliöihin on käytetty yhdeksää erilaista kangasta, ja päätin, että järjestyksen oli täytettävä seuraavat kriteerit:

- yhdeksän keskimmäistä ruutua pitää olla eri kankaista
- samaa kangasta ei saa olla vierekkäin (edes kulmittain)
- pinkit kankaat (pöllöt, tiput ja "tapetti") eivät saa olla vierekkäin, vaikka ne olisivat eri kankaita. Kulmittain saa olla, kunhan on eri kuosi.
- vihreät kankaat eivät saa olla vierekkäin, vaikka ne olisivat eri kankaita. Kulmittain saa olla, kunhan on eri kuosi.
- samalla pystyrivillä ei saa olla samaa kangasta
- samalla vaakarivillä ei saa olla samaa kangasta
- vihreä ja keltainen samakuosinen kangas eivät saa olla vierekkäin, mutta kulmittain kylläNäillä säännöillä meni hetki jos toinenkin, kun järjestelin paloja. Jos joku löytää jonkun virheen mun järjestyksestä, pitäköön sen omana tietonaan. Keksin ensin toisen järjestyksen, mutta siinä olisi ollut neljä vihreää palaa putkeen kulmittain ja se näytti hassulta (ks. edellä kuva, jossa palat ovat vielä irrallisia)


Pohjakangas tuotti päänvaivaa. Facebookin ompeluryhmien aktiiviset kanssaompelijat antoivat vinkkejä ja löysin lopulta Kodin1:stä vihreää kukkakerniä alennuksesta. Samaa kuosia on puuvillapalana peiton toisella puolella. Kerniä meni pohjaan 145 cm x 145 cm. Kerni pitää kosteuden erillään istujan takapuolesta, kunhan piknik ei ole suomaisemissa..


Pohjan ja päällisen välissä on valkoinen fleece, jonka ompeleminen oli täyttä tuskaa. Ompelin fleecen ensin päälliseen, mutta ommellessa fleece jotenkin venyi (?) tai jotenkin muuten meni eri vauhtia päällisen kanssa, kun yritin ommella niitä yhteen. Lopputulos oli karsea ja siinä vaiheessa mietin, kehtaako tätä edes antaa. Väliin jäi nyt muutama kupru: toivottavasti ne eivät tunnu takapuolen alla.. Kiinnitin pohjakankaan siihen päälle muovipuoli ulospäin. Pohjakangas pelastaa ainakin visuaalisesti tämän kauhean fleecekatastrofin.


Reunoihin valitsin saman kuosin keltaisena, koska sitä ei ollut peitossa neliöpalana ollenkaan ja lopputulos näytti kivalta. Reunapaloiksi on leikattu neljä suirua (20 cm x 145 cm) kernistä. Taitoin ne pituussuunnassa kahtia, taitoin pitkiin reunoihin taitteet ja tikkasin peittoon siten, että ylä- ja alapuoli tulivat samalla kertaa.


Sitten tein neljä tamppia: kaksi vähän pidempää ja kaksi vähän lyhyempää. Kiinnitin pidemmät tampit "keskelle" ja lyhyemmät "reunaan" (ks. kuva alla, ihan itse piirsin Paintilla..) ja tamppeihin kiinnitin nepparit. Vastaaviin kohtiin alareunaan kiinnitin neppareiden vastakappaleet. Kuvassa on tarkemmat selostukset neppareiden sijoittelusta ja asennosta.
Tässä reunan lyhyemmät tampit:

Ja tässä keskiosan pidemmät tampit:


Hihnan leikkelin myös keltaisesta kernistä. Pala oli muistaakseni n. 15 cm pitkä ja sopivan pituinen (ei ihan täysleveä, mutta ainakin metrin..). Ompelin päät toisiinsa, taitoin kaksinkerroin ja tikkasin.


TAITTELUOHJEET  
Huom! Taitteluohjeet ja tampitus ovat täysin omasta päästäni pitkien tuntien tuloksena mietityt. Idean saa kopioida! Mikäli blogissasi tms. esittelet vastaavalla tavalla taiteltavaa peittoa, laitathan omaan blogiisi linkin tähän postaukseen, jottei idean alkuperä huku. Kiitos! :)

Ja kuulkaas, nyt seuraa jotain spektaakkelimaista! Nimittäin kokosin taittelukuvista VIDEON! Toivottavasti siitä saa jotain tolkkua..! Kannattaa tsekata, ei kestä edes minuuttia! En niinkään ole videon taidokkuudesta innoissani, vaan ylipäänsä siitä, että onnistuin saamaan sellaisen aikaan..!Tässä vielä kuvalliset ja selostetut ohjeet, mikäli et pysynyt mukana.
1. Jaa peitto mielessäsi kolmeen yhtä suureen osaan leveyssuunnassa. Peitosta taitetaan ensin yksi kolmasosa keskelle.


2. Sitten toinen kolmasosa


3. Ota keskeltä kiinni kuvan osoittamalla tavalla ja vedä keskikohta tamppien päähän. Kaikki kerrokset mukaan.

4. Taita loput myös päälle.


  5. Yhdistä nepparit. Lyhyemmät tampit yhdistetään ensin välissä oleviin neppareihin ja sitten vasta pitkät tampit päällimmäisiin.6. Nyt peitosta on muodostunut ikään kuin kaksi toisissaan kiinni olevaa pussia. Nosta päällimmäistä pussia ja laita sieltä hihna paikoilleen kuvan mukaisesti.Kankaat olen hankkinut seuraavista paikoista. 

Vihreä puuvilla keltaisilla kukilla: Kodin1
Pinkit pöllöt: Abakhan (Tallinna)
Musta pinkeillä pilkuilla: EK:n palalaari
Keltainen popliini: EK
Vihreä popliini: EK
Violetti puuvilla: kirpparilöytö
Punainen kylä: Kodin1
Pinkki mustalla "tapettikuviolla": EK:n palalaari
Siniset tiput pinkillä pohjalla: mummun tai äidin kangasvarastot
Vihreä kerni keltaisilla kukilla: Kodin1
Keltainen kerni punaisilla kukilla: Kodin1 

Taittelin peiton laukuksi ja sujautin taskuihin jotain, josta sitten lisää pian lähitulevaisuudessa! :)


Peitto näytti olevan hääparille kovin mieluisa ja se sai tulla käyttöön jo hääjuhlassa, joka oli suurimmaksi osaksi ulkona. Minulle tuottaa kyllä hullun suurta iloa se, että vastaanottaja tykkää itse tehdystä lahjasta :)
Ja ah, häät olivat aivan ihanat! M ja T säteilivät ja kaikki viihtyivät! Ohjelma oli huippua, ruoka hyvää ja ihmiset ihania! 


ONNEA! <3 

44 kommenttia:

 1. Nerokasta! Keksitkö ohjeen itse? Onko hihna kiinteä, vai irrallinen? Vasta videosta tajusin, että juuri hihnan ansiosta keskikohta ei "lörähdä" alas, vaan peitto pysyy kahden pussin muotoisena. Mutta jos toiseen pussiin laittaa viisi litraa mehua ja toiseen ei mitään, hulahtaako toinen pussi tuosta kantohihnasta läpi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä niin omasta päästä kuin olla ja voi :) Yöt ja aamut mietin neppareiden sijoittelua hyvän lopputuloksen kannalta. Pussit eivät ehkä kestä koko piknikporukan juomia (etenkään epätasapainoisesti sijoiteltuna), mutta eiköhän siinä ihan hyvin servetit ja jotkut safkatkin :)

   Hihna on irrallinen, koska aattelin että se voi olla helpompi :)

   Poista
 2. On kyllä upea häälahja, ja kuinka paljon olet nähnyt vaivaa. =) Taatusti hääpari tykkää & arvostaa! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) He vaikuttivat kyllä varsin iloisilta peittonsa kanssa :)

   Poista
 3. Onpa hieno lahja! Sulla riittää upeita ideoita ja taitoja toteuttaa ne. :-) *kade* Kauppojen valmiit piknikpeitot ovat karmeita foliotönkköjä, tuollaisella olisi ihana makoilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Vaikka tämän tekemiseen menikin tovi jos toinenkin, oon varma että tää kävi nopeammin kuin jos olisin etsinyt samanlaista kaupasta :)

   Poista
 4. Aivan ihanan häälahjan olet tehnyt!

  VastaaPoista
 5. Wow, pidän todella tekemästäsi piknikpeitosta ja muutenkin blogisi on inspiroiva. Sinua odottaa tunnustus blogissani :)

  VastaaPoista
 6. Mahtavat lahjatoiveet! Upea idea, upea toteutus.. kaikki! Kunnon sudoku-peitto asetteluineen :P Tosi hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Minullekin tuli mieleen sudokun ratkaiseminen, kun paloja järjestelin! Siitä taidosta oli kieltämättä apua.. :D

   Poista
 7. tosi ihana lahja hääparille :)

  VastaaPoista
 8. WHOOA! Ihan sanaton olen! Niin hieno peitto ja niin älyttömän näppärä taitteluhommeli hihnoineen! Siis vau! Todella ihana häälahja ja ihanaa tuokin että on toivottu sitä omaa osaamista lahjojen suhteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näistä kauniista sanoista! :) Yöt ja päivät mietinkin, miten homman saisi toimimaan ilman neppareiden kiinnittämistä keskelle peittoa :) kannatti miettiä, koska mun ensimmäiset ideat oli aika epämääräisiä.. Oon myös iloinen siitä, että ehdin toteuttaa sen minkä halusinkin, eikä homma jäänyt vain suunnitteluasteelle :)

   Poista
 9. Mä nään pöllöjä! pöllöjää!! Ihan mieletön idea! sun pitää perustaa joku pelle peloton -tyyppinen keksijäpaja ihan selkeästi!

  mutta kysymys peittoon liittyen:
  Onko kantohihna erikseen mukana vai saako sen kiinnitettyä jotenkin (neppareilla vaikka) peittoon? Kun se oli samanvärinen reunakankaan kanssa, niin saisko sen vaikka piilotettua samanväriseen sivusaumaan ilman, että taittelu kärsii? (Tää kuulostaa toistolta jos ootkin jo tehnyt näin, mutta itelle ei tekstistä tai kuvasta tämä vielä auennut.)
  Koska ainakin meikäläisen tuntien niin toi hihna olisi niiiiiin hukassa jos ei saa kiinni peittoon..

  Mut aivan upea silti koko peitto! <3 (pöllöt kruunaa kaiken!) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, siskoseni :) Hihna on täysin irrallinen. Jos peitto on kaapissa säilytyksessä, hihnaa voi pitää toisessa taskuksi muodostuvassa pussissa. Piknikillä se tuskin hukkuu, mikäli kaikki tavarat kerätään lähtiessä pois :) Tämä on silti kehitysidea, pitää miettiä..!

   Poista
 10. Ihana peitto! Pitääkin lähteä kodin1:seen kangasostoksille jos sieltä löytyy noin ihania kuoseja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Siitä on nyt jo pari viikkoa kun ostin nuo kernit, mutta toivotaan että niitä vielä on :)

   Poista
 11. Vau -ihan mahtavan upea piknikpeitto! Tosi hieno idea ja tosi hieno toteutus! Ja ihan erityisen kiva häälahjaidea! Kiva, että olet laittanut ohjeet ja taitteluopastuksen mukaan postoaukseen - kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tämän megapostauksen kirjoittamisessa meni kyllä useampi päivä, kun piti valita yli kolmekymmentä kuvaa ziljoonasta. Kiva, että tästä on apua! :)

   Poista
 12. Voi vitsi miten kiva idea! Oon miettinyt itselle tuommoisen viltin tekoa ja täältähän tämä ohje sitten löytyi! Nyt pitäisi vaan hommata niitä puuvilloja jostain, kun kaapit on niiden osalta ihan tyhjät :/ Oliko kerni samaa siis kuin ihan tavallinen vahakangas, vai sitä pestävää versiota? Siis konepesun kestävää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kerni on huomattavasti ohuempaa ja kevyempää kuin tavallinen vahakangas, sen voi pestä koneessa ja pyyhkiä kostealla. Ei se mitään uimareissua kestä, mutta ei ole tarkoituskaan. Vahakangas olisi ollut todella raskasta ja se olisi lopulta hapertunut helpommin taittelusta. Suosittelen tällaista ohutta kerniä lämpimästi! :)

   Poista
 13. Aivan M-A-H-T-A-V-A häälahja ja aivan mahtava idea toivoa häälahjaksi jotain itsetehtyä, olisimpa itse keksinyt tuollaisen idean omissa häissäni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Suurin osa toi hääjuhlaan musiikkiohjelmaa, mikä teki kyllä ohjelmasta kyllä tosi laadukasta :)

   Poista
 14. Onpa hyvä idea tuo kannettava piknikpeitto! Varsin kiva blogi sinulla, liityin lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos ja kuin myös! :) Tervetuloa lukijaksi! :)

   Poista
 15. Mepä saamme olla tuon ihanaisen peiton onnellisia omistajia! Se on ollut käytössä jo monen monta kertaa, ja voin sanoa, että se kerää ihailua ja istujia osakseen. Kiitos vielä ihana Suppis kauniista lahjastasi! <3 Terv. M & T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilo kuulla, että peitto on mieleinen ja että se on päässyt käyttöön! :) Ja kiva kuulla, että se tekee muitakin iloiseksi :) Onnea vielä teille, murut! :)

   Poista
 16. Kyllä myös morsion sisko on ihan äimän käkenä, tää on ihan mielettömän upea lahja ja vaatinut valtavan työn lisäksi myös valtavasti aivotyöskentelyä! Mutta voin kuvitella sen riemun määrän, kun ratkaisu löytyy. Ihanat värit, huolellisesti tehty, eikä mun takamus ainakaan huomannut mitään ongelmia fleecen kanssa :) Juhlilla yritin kyttäillä kokoajan, mihin M&T menisivät, jotta voisin ängetä itseni tuolle ihanalle peitolle! Mahtavaa, että oot jaksanut näin upean lahjan suunnitella ja tehdä. Tiskirätit ja kortti olivat myös upeita!

  T. Anna, M.-rouvan sisko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Ihanaa kuulla käyttökokemuksia :) Minulle oli tärkeää, että pystyisin käyttämään omia taitojani lahjaan, kuten siis toivottiinkin :) Pohdin ja ompelin, pohdin ja ompelin, pohdin ja ompelin. Ja olen kyllä tyytyväinen itsekin tähän lopputulokseen..! Ja minulle on parasta se, että lahja on mieluinen :)

   Poista
 17. Tämä on ihana! Ihan pakko tehdä vastaava omilla lempiväreillä ja mieletöntä kun olet tehnyt pohdinnan jo valmiiksi! KIITOS etukäteen. Linkitän kun saan valmiiksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Haluan ehdottomasti sitten nähdä sun oman version, joten kerro sitten mullekin :)

   Poista
 18. VAU! Mieletön peitto, mahtavasti suunniteltu. Upea häälahja. Kiitos tutoriaalista, täytyy joskus kokeilla.

  VastaaPoista