sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Ihana itse tehty mekko


Naisen paras vaate on hyvin istuva mekko, joka korostaa vartalon parhaita puolia. Eikös niin? Minulla on kyllä mekkoja, mutta kovin moni on tainnut kutistua. Kröhöm.. Vaatekauppojen normaalikokoisten mallistoissa mekot eivät ihan mahdu kiinni ja pluskokoisten mallistoissa mekot eivät todellakaan imartele, vaan näytän niissä entistäkin isommalta. Olen normaalikokoisen mallinen, vyötäröllä varustettu pluskokoinen nainen. Minun siis pitää ommella mekkoni itse.


Eurokankaan palalaarista lähti tässä eräänä päivänä matkaan pari yhteensopivaa kangaspalaa. Pinkin ja mustan väriyhdistelmä alkoi piirtyä mielessäni mekoksi ja aloin haaveilla istuvasta ja vyötäröä korostavasta mekosta. Ongelmaksi muodostui sopivan kaavan etsiminen. En oikein osaa vielä päästäni keksiä kaavoja enkä jokaisesta vaatteesta osaa kopioida ja piirtää niitä. Olen myös aika avuton suurten muutosten tekemisessä, joten halusin löytää kaavan, joka voisi lähes sinällään olla käyttökelpoinen.

Suurin osa vastaan tulleista kaavoista oli hoikille ja pienirintaisille tai perinteisiä pluskoon kaavoja, jotka eivät minulle istu. Käsityölehtivarastossani oli onneksi myös SK 4/2011, jossa oli kaava olkaimettomaan, valkoiseen mekkoon. Malliltaan mekko vaikutti lupaavalta, vaikka kuvassa se oli puettu todella hoikalle naiselle.


Onnistuin kuitenkin tekemään joitain muutoksia kaavaan. Jätin etuosan origamin pois, lisäsin vinokaitaleella kantatun vyötärökaitaleen, joka on vain sivusaumoissa kiinni. Muotoilin kaula-aukon suoremmaksi, muokkasin hieman rinnustan muotoa myös syvyyssuunnassa, lisäsin olkaimet ja lyhensin helmaa. Vuoritin pelkän yläosan sijasta koko mekon.


Aijai, olen kyllä hullun tyytyväinen! Mekko on toki aika napakka, mutta pysyypähän päällä. Piilovetoketju asettui ihanalla piilovetoketjupaininjalalla paikoilleen ihanasti. Jos ompelet ja pelkäät piilovetoketjuja, hanki ihmeessä piilovetoketjupaininjalka! Se tekee kaiken työn puolestasi ja alat rakastaa piilovetoketjuja!


Olin ajatellut ensin jättää mekon olkaimettomaksi, mutta onneksi tulin järkiini ja lisäsin olkaimet. Tanssilavalla voisi tulla eteen kiusallisia tilanteita, jos pyöritys olisi liian kovaa.. Päädyin silti varsin outoon ratkaisuun: tein olkaimet LYCRASTA! Tiedän, todella outoa, mutta lopulta se olikin hyvä juttu. Nyt olkaimet eivät kiristä ja ne tukevat hyvin. Minua on siunattu vähän runsaammalla rintavarustuksella, joten näillä olkaimilla mekkoa uskaltaa pitää ilman liivejäkin.


Olen iloinen hyvästä ompelujäljestä. Liian tarkkaan saumoja ei silti kannata katsoa, mutta ei ainakaan hirveästi hävetä :) Vuori on ihanan sopivasti paikoillaan ja ennen kaikkea sain vetoketjun nätisti vuorin ja pilkkukankaan väliin.


Tällä mekkoprojektilla halusin myös harjoitella vetoketjun kiinnittämistä takasaumaan vuorin ja varsinaisen kankaan väliin. Ystäväni A on pyytänyt minua ompelemaan hänelle kesämekon, enkä uskalla tuhota hänen kangastaan ennen harjoittelua. Siitä mekosta on tulossa aivan erilainen, mutta tämä onnistumisenkokemus auttaa minua tarttumaan varsinaiseen kankaaseen.


Mekkoon kuuluu myös irrallinen rusetti, jonka kyhäsin vyötärökaitaleen jämäpätkästä. Rusetissa on hakaneula, joten sen voi sijoittaa vaikka minne :)

Mustan ylälangan riittävyyden tarkkailu sai aikaan sydämentykytystä. Tällä kertaa lanka jopa riitti! Seuraavalle kerralle ei kyllä jäänyt yhtään..


Ps. Tajusin, että olisi kannattanut pukea puolipitkät legginssit mekon kaveriksi. Hups. 
Pps. Toisen kuvan tuoli on oikeasti noin vino.
Ppps. Kiitos E:lle kuvista! :)

46 kommenttia:

 1. Upea mekko! Istuu sulle kyllä kuin hansikas. WAU!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain! Istuvuuden löytämiseksi mekkoa piti sovittaa koko ajan, mutta onneksi lopputulos on just hyvä :)

   Poista
 2. On ihana mekko! :) pinkin ja mustan yhdistelmä on kyllä hyvä!

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvin onnistunut mekko, joka sopii sulle!

  VastaaPoista
 4. Hieno mekko on! Ja ihana väri ja täydellinen istuvuus! Liityin myös lukijaksi :).

  VastaaPoista
 5. Mekko istuu sinulle just eikä melkein. nappisuoritus!

  VastaaPoista
 6. Mielettömän kaunis! Hyvät mekot ovat parhaita. Ja harvassa. Kenelleköhän ne kaikki kaavat on tehty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) En kyllä tiedä, ei varmaan kukaan voi muokkaamatta niitä käyttää.. Tai en ainakaan itse ole vielä törmännyt sellaisiin kaavoihin..

   Poista
 7. Upea! Todella hyvin olet onnistunut, mekko istuu just eikä melkein :)

  VastaaPoista
 8. Ihan super mekko! Kankaatkin ovat niin herkulliset :)

  VastaaPoista
 9. Tosi kaunis ja huolellisesti valmistettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En muuten edes hirveän paljon joutunut purkamaan..! Tuli vaan mieleen :)

   Poista
 10. Ihana mekko ja istuu sulle kuin hansikas. Upea!

  VastaaPoista
 11. Täydellinen mekko sulle, ja hienoa jälkeä :)

  VastaaPoista
 12. Mahtavan hieno työ, onnittelut! :) Itselläkin on tavoitteena, että saisi jossain vaiheessa tehtyä jokusen istuvan vaatteen. Kun nuo valmiit tuppaavat kinnaamaan pehvasta ja lörpöttämään vyötäröltä jne. Vanhanaikaisille vartalomalleille ei ehkä vaan tehdä tehdasvaatteita! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Mulla on niin tuo sama ongelma! Pitää siis vääntää kaikki kaavat itse ;) Tai sitten ottaa kaavat hyväksi todetuista vaatekappaleista.. Aattelin seuraavaksi sukeltaa vaatekaappiini ja katsoa mitä voisin piirrellä.. :)

   Poista
 13. Ompa kaunis ja huolellisesti tehty. Ja Sähäkkä!

  VastaaPoista
 14. Tosi nätti mekko ja kauniit kankaat - ja nimikointilappukin mätsää just hienosti!

  VastaaPoista
 15. Uuh, toi on niin sun näkönen mekko! ja vaikka pinkistä en niin tykkääkkään, on toi silti toimiva yhdistelmä, pallerot ( <3 ) ei oo ehkä mun makuun, mutta toi alaosa on niin herkullisen mielenkiintoisen näköinen, että nam.

  Mutta kokonaisuus huutaa suppisenergiaa paremmin kuin kellahtaneet kilpikonnat ikinä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sisko-kulta. Mä en ole juurikaan palloihminen, mutta nyt jotenkin nuo puhutteli.. :)

   Poista
 16. Nyt menin kyllä sanattomaksi..! Sulla on aivan mahtavia töitä täällä esillä mutta tämä vei kyllä voiton kaikista! Aivan UPEA mekko! Ihanat värit! Ei voi muuta sanoa kuin WAU!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Täytyy sanoa, että oon kyllä tähän tosi tyytyväinen.. Ehkä uskallan tehdä lisää mekkoja jatkossakin :)

   Poista
 17. Oi miten upea, kesän paras ja kaunein mekko. Tuohon pukeutuneena riittää varmasti vientiä tanssilavoilla :) .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Mä suorastaan häkellyn näistä kohteliaisuuksista :)

   Poista
 18. Todella upea mekko! Ihanan mallinen ja värinen =)

  VastaaPoista
 19. Tää mekko on todella upea! Siis vau!

  VastaaPoista